5 tennivaló a baba érkezése előtt

Tagadhatatlan, hogy egy új jövevény érkezésénél nincs izgalmakkal telibb időszak egy család életében. Az izgalmakkal átszőtt várakozás, a feszült napok, hetek azonban megfelelő időt nyújtanak arra, hogy te is és otthonod is felkészüljön a következő évekre. A legoptimálisabb, ha írsz egy tennivalólistát, és az átalakításokat egy alapos nagytakarítás kíséretében végzed el.

1; Söpörd ki a gardróbod

Egy újszülöttnek tengernyi dologra lesz szüksége: ruhák, játékok, bébi eszközök. Kettőt sem fogsz fordulni, és minden teli lesz a csöppség dolgaival. Talán a szíved szakad belé, de épp itt az ideje kiszanálni azokat a dolgokat, amik a szekrény aljában porosodnak évek óta.

Tedd fel magadnak a kérdést: valóban szükséged van azokra a magazinokra, gimnáziumi ruhákra, nászajándékba kapott edényekre, amiknek talán már a létezéséről sem tudtál? Add el vagy ajándékozd el őket, és hidd el, később áldani fogod az eszed az előrelátásodért.

2; Ragadj ecsetet

Nem elég kinézni a babaszoba vagy a babasarok helyét, gyermekbaráttá is kell varázsolnod azt. Egy gyermekszoba kialakítása, egy babaszekrény újra festése csupa-csupa kreatív ötletet hordoz magában.

Sokan visszariadnak a gondolattól, túl nagy kihívásnak gondolva az átalakítást. De hidd el, már maga a tervezési fázis aktív pihenés, kellemes kiszakadás a hétköznapok fogcsikorgató idegeskedéséből. Nyugodtan meríts ötleteket az internetről vagy különféle magazinokból. Ha végképp nem boldogulsz, csatlakozz ilyen tematikájú Facebook csoportokhoz, ott mindig találni fogsz egy-két lelkes szakértőt, aki a segítségedre siet.

3; Ügyelj a praktikumra

A baba megszületése után szinte egy perc nyugodalmad nem lesz. De gondolom, ezt nem kell ecsetelnem, tudtodra hozták már néhányan. Ezért már a tervezési folyamat alatt próbálj mindent praktikusan, ésszerűen kigondolni.

Igyekezz úgy tervezni, hogy minden szükséges bébikellék a szobában, kezed ügyében legyen, továbbá tartsd szem előtt azt is, hogy éjszakánként többször fel kell majd kelned-kelnetek a gyerekhez. Nem árt továbbá azt is észben tartanod, hogy a fürdőszobán ezentúl még egy lakóval osztozkodnod kell. Férjenek el a baba eszközei is.

4; Láss előre

Mondják, hogy a jó építész nem csak a jelennek, de a jövő számára is tervezi a házat. Nos, kicsit ilyen mentalitással kell neked is bírnod. Jól teszed, ha felkészülsz arra az időre, amikor a csöppség már nem csak a kiságyban fekszik naphosszat. El fog jönni a pakolós korszak, amikor minden tárgy – amit csak a gyerek elér – veszélyben lesz.

Légy előrelátó és semmi olyan tárgyat ne tervezz kéz közelbe, ami később balesetet okozhat. A vezetékeket helyezd kábelcsatornába, az alsó polcokra nehezen mozgatható tárgyakat gondolj ki, vagy egyáltalán semmit. Ha kutya-macska van a családban, gondoskodj róla, hogy el tudd szeparálni őket a gyermektől, ha a szükség úgy kívánja.

Figyelem! Soha ne hagyj háziállatot őrizetlenül a babával, mert veszélyforrást jelenthet. Az állat rádőlhet, ráfeküdhet vagy más módon akadályozhatja a gyermeket a szabad légzésben, ami fulladást okozhat.

5; Mindig kell egy jó barát

Ismerd be, hogy az édes teherrel a hasadban sokszor a konyhába kimenni is fárasztó. Gyakorta érzed úgy magad egy mosogatás-teregetés párost követően, mintha olimpiai számot teljesítettél volna. Kétszer.

Ne légy rest segítséget kérni a családtagoktól, barátoktól a ház körüli teendők elvégzésére. Soha ne emelj nehezet, ne nyújtózkodj magasra! Kösd össze a kellemeset a hasznossal, és a jól végzett munka után vendégeld meg egy vacsorával a segítőkész munkaerőt. Hidd el, értékelni fogják.

Vélemény, hozzászólás?