5 tipp a babaruhák rendben tartásához
Tagged Tags: ,

A minap fültanúja voltam egy lépcsőházi történetnek. Két anyuka beszélgetett arról, hogy a baba érkezése előtt érdemes egy utolsó pillantást vetni az előkészített gyerekszobára, mert soha az életben még egyszer nem lesz ott olyan rend. Mi tagadás, örök érvényű igazságot fogalmaztak meg.

Az újdonsült szülőknek egyrészt idő hiányában nincs lehetőségük katonás rendet tartani, másrészt pedig az apró ruhadarabokkal igen embert próbáló feladat naponta több ízben bíbelődni. A folytatásban 5 olyan tippet osztok meg, mely segítséget nyújt átláthatóbbá tenni a helyzetet.

1; A szennyes zoknik

Ha rangsorolni lehetne a legtöbb gondot okozó ruhadarabokat, akkor a dobogó legfelsőbb fokát kétségtelenül a zoknik foglalnák el. Mintha szorgos manók a pár egyik részét folyton kilopnák a mosógépből, hogy azt a lakás leglehetetlenebb részeibe rejtsék el. Hol a konyhába, hol a radiátor alá, hol csak nemes egyszerűséggel visszategyék a szennyes tartóba. (És ezek a gonosz kis manók nem csak a gyerek, de a felnőttek zoknijaival képesek ezt megtenni.)

Mi a megoldás a zoknik egyben tartására? Egy erősebb ruhacsipesszel erősíts a szennyes tartó oldalára egy egyszerű nejlon zacskót – olyanformát, mint amibe a zsemléket teszed a boltban –, a használt zoknikat pedig gyűjtsd ebbe. Így a ruhadarabok nemcsak együtt maradnak, de ha kifejezetten ezeket szeretnéd mosni, csak le kell csipeszezned a szennyes széléről, és bele is boríthatod a mosógépbe.

2; A fiókok

Kétségtelen, hogy egy mindent elnyelő nagy, magas fiók igen kényelmes megoldás a ruhatárolásra. A gond csak az, hogy az egészet fel kell túrni, ha éppen szükség van valamire. Azután persze értékes (és pótolhatatlanul drága) percekbe kerül, mire az összes darabot egyesével hajtogatva újra rendet lehet varázsolni benne.

Hogyan lehet áthidalni ezt a problémát? Tegyél néhány műanyag dobozt a fiókba, így ha szükséged van egy ruhára, elég csak egy-egy dobozt kiemelned. Miért műanyag? Tény, hogy egy szépen fonott faláda sokkal esztétikusabban mutat, azonban abba beleakadhat, és roncsolódhat a gyerkőc ruhája.

3; Műanyag kosár az akasztós szekrényben

Rengeteg helyet nyerhetsz azzal, ha a vállfák helyére műanyag kosarakat aggatsz egy akasztós szekrényben. Gyakorlatilag bármit tárolhatsz az így nyert helyen: zoknikat, rugdalódzókat, baba eszközöket, krémeket, hintőport, ami eszedbe jut. Amíg van hely a szekrényben, a konstrukció addig bátran bővíthető.

4; Használd ki az ajtó belső felületét

Helymegtakarítás szempontjából sem utolsó, de elsősorban a praktikum miatt gondolom remek megoldásnak az ajtóra szerelhető zsebes tároló alkalmazását. Ha például a fürdetéshez szeretnél mindent egy helyen tudni, ha nem akarsz fejvesztve rohangálnod az esti rutin előtt, akkor mindenképp ajánlatos egy ilyen tárolót beszerezned.

Ez a jópofa zsebes megoldás a gyerkőc cseperedésével a későbbiekben is nagy segítség lesz, amikor a tengernyi játékát kell majd ésszerűen raktároznod.

5; Gondolj másként a ruhacsipeszre

Ha egy kicsit kreatívabban tekintesz a hétköznapi ruhacsipeszre, máris a lehetőségek széles tárháza bontakozik ki előtted. Akár a gyerekágy, akár a szekrény oldalára is csíptetheted azokat a gyakran használt ruhákat, törölközőket, kendőket, amikre szükséged van.

Ha van barkácsolásban járatos a családban, akár 4-5 csipeszt fel is erősíthettek egy lepácolt deszkára, amit szemmagasságba felfúrhattok a falra. Ezzel kész is egy könnyen kezelhető, praktikus rendező, ami még eszméletlenül trendi hatást is kelt.

Vélemény, hozzászólás?