9 élelmiszer, amit kerülj a szoptatás során

Bizonyára a legtöbb kismama tisztában van a terhesség alatti kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságával. Ám sokan elfelejtik, hogy ez a fajta figyelem nem szűnhet meg a szülést követően, hiszen a szoptatás ideje alatt továbbra is lényeges a szervezetbe bevitt élelmiszerek minősége.

Noha nem minden baba reagál hasonlóan, az alábbiakban következzen 9 olyan élelmiszer, amelyet érdemes kerülni a szoptatási időszakban, ugyanis az anyatejen keresztül a kicsi szervezetébe jutva nem kívánt hatást fejthetnek ki.

1; Koffein

Rossz hír a kávé szerelmeseinek, hogy a koffein sajnos bejut az anyatejbe, így hatást gyakorol a babára is. Ha végképp nem vagy képes lemondani erről az élvezeti cikkről, akkor igyekezz csökkentett koffein tartalmú termékeket választani, a kávéivást pedig a szoptatás utáni időszakra ütemezni.

2; Hal

Alapvetően a hal roppant egészséges étel, számos – a szervezet számára fontos – tápanyaggal rendelkezik. Egyes halak azonban higanyt tartalmazhatnak, ami képes bejutni az anyatejbe is. A tenger gyümölcseit nem kell teljes mértékben száműznöd az étrendedből, de légy körültekintő a termékválasztásnál.

3; Csokoládé

Sajnos ismét egy rossz hír. A csokoládéval ugyanaz a probléma, mint a kávéval, azaz koffeintartalma miatt nem optimális választás a szoptatás alatt. Egyes gyakorló anyák arról is beszámoltak, hogy csemetéjüknél hasmenést tapasztaltak.

4; Petrezselyem és borsmenta

Noha mindkettő alapvető része a konyhának, a baba szervezetére nincsenek jótékony hatással. Kis mennyiségben ugyan nem fejtenek ki jelentős hatást, ám – ahogyan a bevezetőben is említésre került – minden gyermek más és más.

5; Tejtermékek

Azt hihetnénk, hogy a tejtermékkekkel összefüggő intolerancia kizárólag a felnőtt szervezetben alakulhat ki. Ám ez koránt sem így van. Az ekcéma vagy más bőrproblémák, az alvási nehézségek mind-mind lehetnek a tejérzékenység következményei.

6; Alkohol

Szerencsére a legtöbb anyuka tisztában van vele, hogy a szoptatás és az alkohol korántsem ideális párosítást. Ennek ellenére elengedhetetlen, hogy néhány szót említsünk az előforduló káros hatásokról.

Az alkohol ugyanúgy, ahogy a vérben, az anyatejben is jelen van, így metabolikus hatását képes kifejteni a baba szervezetében is. Természetesen szoptatást követően kis mennyiségű bor vagy sör nem okoz gondot, de a hangsúly a mértékletességen legyen.

7; Citrusfélék

A citrusfélékre hajlamosak vagyunk gazdag C-vitamin forrásként tekinteni, ám nem árt szem előtt tartani, hogy egyes összetevőik irritáló hatást fejthetnek ki. Ezek lehetnek a fokozott nyáltermelés, a nyugtalanság vagy akár a bőrpír és kiütések megjelenése. A C vitaminpótlást ezesetben érdemesebb az ananászból vagy a mangóból pótolni.

8; Földimogyoró

Amennyiben a családban már előfordult földimogyoró allergia, úgy ezt a fajta élelmiszert teljes mértékben kerüld az elválasztásig. A földimogyoróban és egyes diófélékben lévő allergén vegyületek ugyanis az anyatejjel továbbadásra kerülnek.

Ha nem vagy benne biztos, hogy gyermekednél kialakulhat-e az allergiás reakció, figyelj a bőr- és csalánkiütések jeleire, ezek ugyanis arra utalnak.

9; Búza

A tejtermékekhez hasonlóan a gluténérzékenység sem kizárólag a felnőtt szervezetben jelenthet meg. A puffadt, fájdalmas has, a bőrpír, az ekcéma utalhat allergiás reakcióra. Egyes anyukák a kizárásos módszert alkalmazzák a problémát okozó élelmiszer lokalizálására, melynek lényege a következő.

Az összes olyan táplálékot, mely az anyatejjel átadva problémát jelenthet, visszaveszik, majd egyesével ismét fogyasztani kezdik azokat. Amelyik élelmiszernél jelentkeznek a tünetek, az okozta a galibát.

Vélemény, hozzászólás?