A baba fejlődése az első évben
Tagged Tags: , , , ,

Egy újszülött szervezete csodálatos változásokon megy keresztül a születést követő első tizenkét hónapban. Tanul, tapasztal, teste és lelke hétről-hétre fejlődik. Noha minden baba más és más, nagy vonalakban ezeken megy keresztül a csöppség az első születésnapjáig.

1. hét

Szinte hihetetlen, hogy mennyi mindent megtanul a gyermek az első héten. Kialakul a bizalmi kötődés a szülők irányában és hangjukat is képes felismerni. A szavakat természetesen még nem érti meg, de a lágy, kedves mondatok megnyugtatják őt.

3. hét

Habár még a mozdulatai véletlenszerűek és esetlenek, ezen a héten már némi tudatos testmozgás megfigyelhető. Megtalálja anya és apa gondoskodó kezét, az illatok ismerősek és megnyugtatók lesznek a számára.

7. hét

Hozzávetőleg ezen a héten elkezdi megtapasztalni az érzékelést, magyarán szólva kinyílik a világ előtte. Térlátása fejlődik, már meg tudja különböztetni a 3 dimenziós tárgyakat, színeket, ízlelése egyre kifinomultabb.

9. hét

A zene, és úgy egészében a hangok lenyűgözi a babát ezen a héten. Most kezdi el élesen szemrevételezni anya és apa száját, ahogyan a hangokat formálják. Már ebben a korban érdemes neki mesét olvasni, amit nem fog ugyan megérteni, se a sok hang el fogja varázsolni őt.

10. hét

A szociális ugrás hete. A kisbaba megtanulja felismerni szülei arcát akár egy tucat ember közül is. Imádja és igényli is a társaságot, a körülötte lévő beszélgetés hangjait, az ismerős illatokat.

15. hét

A hét, amikor le kell mondanod a gyermek azon szokásáról, hogy úgy fekszik a kiságyban, ahogyan letetted. Ezekben a napokban kezd a baba átgördülni hátról hasra, hasról hátra. Különösen figyelj rá, hogy ne hagyd egyedül az ágyon vagy bármilyen magas felületen, mert egy pillanat alatt legurulhat róla.

24-26. hét

Hozzávetőleg féléves korára a gyermek már felismeri a neveket, az olyan alapvető szavakat, mint a nem és a pá-pá. Ennyi idős korára már rámutat egy-két közelében lévő tárgyra, ha kimondod a nevüket. Érdemes ezt a tudást fejleszteni a Hol a maci, hol a baba? játékkal.

Erre az időszakra hellyel-közzel már biztosan tud ülni, és megkezdte a csúszós-mászós korszakát is. Óvatos az idegenekkel, és lehet, hogy szorong, ha távol vagy tőle.

30-31. hét

A kezek finomhangolásának időszaka a mostani. Körülbelül ezen a héten figyelhető meg, hogy a marokra fogott tárgyak helyett a csöppség elkezdi a mutató- és hüvelykujjával felcsippenteni a dolgokat. Ez a mozdulat fog finomodni az elkövetkező néhány hét során.

34. hét

A kéz- és ujjmozdulatok koordinálásának elsajátítása után (vagy azzal párhuzamosan) megkezdődik a lábak rendeltetésszerű használata is. Persze, ne gondoljuk, hogy ez rögtön a táncra perdüléssel indul, pusztán ebben a korszakban tudatosul a babában, hogy hogyan kell használni a lábait. Az első esetlen felállási kísérletek itt figyelhetők meg.

37. hét

Elérkezett az idő arra, hogy mindent eltegyél elérhető magasságból, zárd az ajtókat, burkold be a bútorok sarkait, tedd biztonságossá a konnektorokat. Palántád kíváncsisága ugyanis határtalanná vált eddigre, és mobilitása pedig ésszel felfoghatatlanul gyorsul.

41. hét

A soha meg nem unás időszaka. Harmadszor és negyedszer és minduntalan fel kell olvasnod ugyanazt a mesét, mondókát a gyermeknek, mert ragaszkodik hozzá. A könyvoldalakon látható színes ábrákra összpontosít, és szemlátomást megnyugtatja az ismerősség. Ez teljesen megszokott, a gyermek önbecslés-építésének időszakát élitek át éppen.

52. hét

Nem is lehet nagyobb születésnap ajándék, mint a mama, papa, baba szavak kimondása.

Vélemény, hozzászólás?