babaruha

Hány szett ruhára van szüksége egy újszülöttnek?

Noha az újszülöttek nem igényelnek hatalmas, mindent elfoglaló ruhásszekrényt, azért készülj fel rá, hogy a hazaérkezést követően néhány alapdarabra szüksége lesz a kicsinek. Az első és legfontosabb, hogy a köldök – a köldökzsinór elvágása következtében – még meglehetősen érzékeny. Ezért az első időkben csak laza, szellős ruhákat válassz.

Az ezt követő hetekben elkezdheted kialakítani a csöppség saját ruhatárát. Ha nem kívánsz folyamatosan ki- és bepakolni a mosógépbe, akkor több ruhadarabot vásárolj fajtánként. Készülj fel arra, hogy napi szinten hozzávetőleg két-három alkalommal át kell majd öltöztetned a babát. A hideg idő közeledtével zokniból is szerezz be fél tucatot, hogy ne okozzon problémát melegen tartani a lábát.

Baba hálózsákok

Ez a ruhadarab kitűnő választás lehet az első hetekben. A gyermek szabadon, lazán tud mozogni benne, és nem utolsó szempont, hogy az öltöztetés sem okoz különösebb gondot. A hideg éjszakák közeledtével ajánlatos elgondolkodni öt-hat baba hálózsák beszerzésén a csemete hazaérkezése előtt.

A baba hálózsák vásárlásánál részesítsd előnyben a természetes anyagból készült darabokat, melyek nem tartalmaznak csatokat, cipzárakat. Ezek ugyanis irritálhatják, nyomhatják, felsérthetik a baba bőrét. Figyelj arra, hogy a varrásnál is puha legyen az anyag.

Bodyk és rugdalózók

Megfelelő alternatíva lehet mindkét ruhadarab a hálózsák kiváltására. Tapasztaltabb, több gyermekes szülők a könnyebb öltöztetés miatt szokták inkább a baba hálózsákot előnyben részesíteni. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bodyknak és rugdalózóknak ne lenne meg a maguk pozitívuma, csak kissé több gyakorlatot igényelnek az anyukák és apukák részéről.

A bodykra és rugdalózókra ugyanúgy a fenti tanácsok érvényesek: öt-hat darabot érdemes beszerezni belőlük, hogy ne kelljen folyamatosan a mosógép előtt állnod.

Kötött pulóverek és sapkák

Két olyan ruhadarab, amelyek elengedhetetlenek minden gyermekes háztartásban. Mivel a testhőmérséklet jelentős része a baba fején távozik, ezért a sapka kiemelten fontos a testhőmérséklet optimális fenntartásához. A kötött pulóver nem csak melegen tartja a gyermeket, de puha, laza fazonja miatt kényelmes viseletet is biztosít a számára.

Sapkából – mivel nincs állandó használat alatt – elég egy-két darabot beszerezned. Kötött pulóverből optimális, ha három-négy darab megtalálható otthon.

Babatakarók

Ez az a bébi kellék, amit előszeretettel kapunk barátainktól, családtagjainktól ajándékba. Ugyanis míg a ruha méretezésénél tévedni lehet, a babatakaróval egyszerűen nem lehet melléfogni. A kifogástalan babatakaró vékony, puha flanel vagy kötött anyagból készült. Nagyjából négy-öt darabbal számolj, ha mindig szeretnél a gyerek alá tenni a kiságyán kívül is. Ezen kívül szerezz be néhány vastagabb plédet is, amivel betakarod a csemetédet a hidegebb időkben vagy a kültéri sétákon.

Eldobható vagy textilpelenkák

Biztos, ami biztos, érdemes úgy számolnod, hogy bármi történjen is, két napra elegendő pelenka legyen odahaza a baba számára. Mivel naponta többször is cserélni kell, azt tanácsolom, hogy gyűjtsd a kuponokat, kövesd az akciókat. Súlyos pénzeket spórolhatsz meg egy kis odafigyeléssel.

A szivárgás elkerülése érdekében figyelj arra, hogy megfelelő pelenkaméretet válassz. Ha szükséges, használj természetes, bőrbarát babakrémet. Figyelem! Kerüld a kőolajszármazékokból készült olajokat, krémeket. Ezek bőrirritációt, bőrpírt, kiütéseket és allergiás reakciót válthatnak ki a gyermeknél.