Így válassz babacipőt a bölcsőtől a gyaloglásig
Tagged Tags: , ,

Örömteli és izgalmakkal átszőtt az a pillanat, amikor elérkezik az idő gyermeked első cipőjének kiválasztására. Embert próbáló feladat a széles kínálatból kiválasztani azt a lábbelit, mely megfelelően véd, jól illeszkedik, és nem utolsó sorban kényelmes is a gyerkőc számára. Persze, egy cipőt akkor zár igazán szívébe a szülő, ha látja benne megtenni az első lépéseket.

De hány hónapos kortól kezdj el cipőt adni a babára? Szükség van-e egyáltalán arra, hogy a korai időszakban – amikor a gyermek még minden idejét a kiságyban, babakocsiban tölti – mindenképp lábbelit húzz fel rá? Egy az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia által készített tanulmány szerint a csecsemők talpa jobban fejlődik cipő nélkül, noha néha elengedhetetlen a használata.

Milyen korban kezdjek cipőt hordatni a gyerekkel?

0-9 hónapos korig

Az egyik leggyakoribb szülők által feltett kérdés, hogy szükséges-e ebben a korban a cipőviselet. Ebben az időszakban a legoptimálisabb, ha a gyermeket mezítláb hagyod. Természetesen a hideg időszakban elkerülhetetlen az öltöztetés. Ilyenkor részesítsd előnyben a könnyű textil vagy szövetcipőket. Ha igazán kreatív vagy, akár horgolhatsz is lábbelit a csemetédnek.

Amennyiben a vásárlás mellett döntesz, figyelj rá, hogy a cipő talpának kialakítása puha legyen. Ebben az időszakban az első szempont a melegen tartás, és nem a járás komfortosabbá tétele.

9-12 hónapos korig

Ez az az időszak, amikor a gyermek kúszni-mászni kezd, igyekszik felfedezni az őt körülvevő világot a szülő nélkül. Hozzávetőleg a 9. hónap környékén a legtöbb lurkó megpróbálkozik néhány bizonytalan lépés megtételével. Erre a korszakra vonatkozóan nincs tökéletes cipőválasztás, ami elősegíteni az állást vagy a járást.

Ha nincs akadálya – hideg kő vagy durva padló –, akkor nyugodt szívvel hagyhatod ebben az időszakban is mezítláb csúszni-mászni a csöppséget. Ha erre nincs lehetőséged, akkor lágy anyagból készült, hajlított talpú cipőt válassz. Olyan fajtát, amely rugalmasan fekszik a boka köré, és nem nehezíti a felállást.

12-18 hónapos korig

Ebben a korszakban a lábbeli kiválasztását a gyermek fejlődése és a séta kezdete határozza meg. Általános szabály: a kicsi első sétacipője megfelelően szolgálja őt. Legyen akár fűzős, akár tépőzáras, a lábbeli megfelelő tartással rendelkezzen, tartsa a bokát, talpa pedig csúszásmentes anyagból készüljön.

Fő feladata, hogy megvédje és biztosan tartsa a baba lábát a szabadban és odahaza is.

18-24 hónapos korig

Szinte még fel sem ocsúdtál, hogy a kisember járni kezdett, már nyakadon is a futkározós korszak. Amikor a gyermek már biztosan jár, majd futkározni kezd, akkor némileg más cipőre lesz szüksége, mint a sétálós időkben.

Itt a legfontosabb elvárás a funkció legyen. Ellenőrizd a megvásárlandó cipő hosszát, szélességét és sarokmagasságát. Győződj meg róla, hogy a cipő nem túl szoros vagy nem túl bő.

Hogyan mérhetem meg a baba lábméretét?

Előfordulhat, hogy nincs lehetőség arra, hogy a gyermek felpróbálja a megveendő cipőt. Az ilyen esetekre jó, ha aktuálisan tisztában vagy a lurkó lábméretével. Az alábbi módszert követve könnyedén leveheted azt.

Tegyél a földre egy üres papírlapot, majd egy másik felnőtt segítségével állítsátok rá a gyermeket. Győződj meg róla, hogy a lábfej síkban van-e, a lábujjak pedig nincsenek behajlítva. Vonalzóval húzz egy vonalat a saroktól a leghosszabb lábujj hegyéig.

Ezt a minta fog segíteni neked a vásárláskor, ha a gyermek épp nincs veled. Ha szeretnéd átváltani pontos cipőméretre a húzott vonalat, akkor mérd meg centiméterben a hosszát, majd az interneten keress rá: cipőméretek listája.

Vélemény, hozzászólás?