Járjunk babaúszásra gyermekünkkel!
Tagged Tags:

A gyermek már születése előtt is rendelkezik az úgynevezett búvárreflexszel, hiszen az anyaméh és a benne lévő magzatvíz épp olyan számára, mint egy vízzel teli medence. Ahhoz, hogy ez a búvárreflex ne tűnjön el azonban már egészen pici korától vizes foglalkozásokra kell vinni a gyerkőcöt.

Remek tevékenység erre a babaúszás, mely amellett, hogy szorosabbra fűzi a gyermek kapcsolatát a vízzel, számos jótékony hatását is kifejti.

Mikortól érdemes babaúszásra járni?

A babaúszás elkezdése 3 és 6 hónapos kor között ajánlott, ám már ezelőtt is nagyszerű technikákat lehet bevetni, hogy általuk a baba megtanulja visszatartani lélegzetét, ha víz éri az arcát.

Egy egyszerű, de praktikus módszer, ha az esti fürdetéskor 3-4 szeri ismétléssel egy kis pohár vizet öntünk a gyermek arcára, úgy, hogy a fejtetőről csorgatjuk azt, így a gyermek fokozatosan szokja meg a vízzel való kontaktust és erre a jelenségre lélegzete visszatartásával válaszol.

Mire eléri azt a kort, amikor már el lehet kezdeni a babúszásra való járást, teljesen megbarátkozik a vízzel és zökkenőmentesen tudja folytatni az úszást oktatójával. A hely kiválasztásánál rendkívül fontos, hogy csak erre a célra kialakított uszodába vigyük a gyereket, hiszen a strandok higiéniai szempontból kicsit sem megfelelőek még erre a tevékenységre.

A víznek tisztának és 30-32 fokosnak kell lennie. A babaúszás nagyban hozzájárul a baba légzőrendszerének fejlődéséhez, elősegíti a mozgáskoordinációt, serkenti a vérkeringést, valamint segít az egyensúlyérzék fejlődésében.

Érdemes tehát mindezekre odafigyelni, hiszen láthatjuk, milyen nagy szerepet játszhat az úszás egy gyermek életében, fizikai fejlődésében. Játékos módszerekkel gyorsan és könnyedén sajátítja el majd az úszás mesterségét.

Vélemény, hozzászólás?