Mennyit tartózkodhat a baba a napon?
Tagged Tags: , ,

Az utóbbi években egyre gyakrabban hallhatunk, olvashatunk az extrém UV-sugárzásról, ami még a felnőtt szervezetre nézve is káros hatásokkal bír. Mi a helyzet a csöppségekkel, meddig tartózkodhatnak a napon, és mennyi idős kortól használhatunk naptejet?

Elöljáróban annyit érdemes megjegyezni, hogy a napfény újdonság a baba számára, hiszen az anyaméhben semmilyen formában nem találkozhatott vele. A napsütés így nemcsak a szervezetének jelent kihívást, de egy olyan új tapasztalást is magában hordoz, amit a babának szükséges felfedeznie, megtanulnia.

Fokozatosan szoktassuk, kerüljük a legmelegebb időszakokat

Magától értetődik, hogy a babának még fogalma sincs a káros UV-sugárzásokról, illetve a leégés, napszúrás veszélyeiről, így vigyázó szemeid neked kell rávetned. Noha általános, minden csöppségre egyöntetűen alkalmazható tanács nem létezik – sok minden függ a környezeti hatásoktól és a baba bőrétől – legjobb, ha 11 és 15 óra között kerülitek a napot. A kisgyermekek, legfőképp az újszülöttek bőre nagyon érzékeny, a tűző nap hatására akár 3-5 perc alatt is leéghetnek.

Kétségtelen tény, hogy előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a fenti utasítás betarthatatlan, mert orvoshoz, patikába, boltba, ide-oda kell menni. Ilyenkor adj laza, bő, jó légáteresztő ruhát a babára, fejére pedig egy jól szellőző sapkát vagy kendőt. (A ruha a teljes testfelületet fedje le.) A legoptimálisabb az olyan babakocsi használata, mely rendelkezik lehúzható napvédő résszel.

Ahogy a gyermek cseperedik, egyre több időt tölthet majd a napon (sőt ez ajánlott is, hiszen a napsütés természetes D-vitamin forrásunk), ám a tűző nap és az extrém UV-sugárzás minden – még felnőtt – korban is kerülendő. Gondos szülőként helyesen jársz el, ha a gyermekkel a lehető legkorábban megtanuljátok a napvédő krémek használatát és a kánikulában szabadban tartózkodás elemi szabályait.

Mikortól használható a napvédő krém (naptej)?

Ahogyan a fentiekben említésre került, az újszülöttek bőre igencsak érzékeny, és nem kizárólag a napsütésre, hanem a jó ég tudja milyen vegyi anyagokat tartalmazó kozmetikai készítményekre is. Ezért 12 hónapos korig kerüld a napvédő krémek használatát, és ha feltétlenül a legmelegebb órákban szükséges a szabadban tartózkodnotok, adj a babára laza, teljes testet fedő öltözetet, illetve fejfedőt. A babakocsival pedig igyekezz az árnyékosabb részeken haladni.

Rendben, de nem tarthatom örökké a gyerekem a babakocsiban!

Az öltöztetéses, illetve az árnyékolásos védelem a baba fejlődésének korai szakaszában megfelelő választás, azonban adódik a jogos kérdés: mi a helyzet egy már izgő-mozgó, megállni nem akaró gyerekkel? A vállakat, fejet, tarkót takaró ruházat ilyenkor is jó megoldás, azonban a napvédő krém használata előbb-utóbb elengedhetetlenné válik.

Funkciójuk szerint a napvédő készítmények három fajtáját különböztetjük meg: kémiai, fizikai és biológiai készítmények. A kémiai készítmények a bőrön át felszívódva fejtik ki hatásukat, így óhatatlan, hogy a gyermek szervezetébe nem kívánt anyagok kerüljenek. Ha lehet, az ilyen típusú napvédőket le se vedd a boltok polcairól.

A fizikai napvédők elve az, hogy visszaverik a káros sugárzásokat, így azok nem kerülnek a gyermek szervezetébe. A biológiai naptejek a természetre bízzák a védelmet: tudományosan igazolt, hogy egyes növényekből előállított készítmények – mint például a kakaó- vagy a shea vaj – ellenállnak a napsugárzás káros hatásainak. Az optimális megoldás tehát a laza, minél több testfelületet védő öltözet, illetve a fizikai vagy biológiai napvédők kombinált használata lehet.

Vélemény, hozzászólás?