Milyen a megfelelő babaruha?
Tagged Tags:

A különböző baba-mama fórumokra látogatók gyakorta tapasztalhatják, hogy szinte hajba kapásig menő viták szoktak kialakulni a jó babaöltözéket illetően. Se szeri, se száma az olyan hozzászólásoknak, mely szerint a magas ár minőséget képvisel. Ezzel szemben néhányan úgy foglalnak állást, hogy a prioritás a felhasznált alapanyagon legyen. Mást mondanak a TV reklámok, mást a nyomtatott sajtó. Kismama legyen a talpán, aki ebből a kavalkádból ki tudja hámozni a lényeget.

Noha a választékot tekintve igen széles a paletta a babaruhák piacán, van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani a vásárláskor. Az alábbiakban megosztok néhány hasznos tanácsot a bébi öltözék választással kapcsolatban.

Figyelj a praktikumra

A jó babaruha nem csak a kicsi, de a mama életét is megkönnyíti. Olyan darabokat részesíts előnyben, ami könnyűszerrel feladható, levehető. Ha nem akarod, hogy az öltöztetés rémálom legyen, az első négy-hat hónapban ne használj pulóver-szerű ruhákat. Ezek fejen, karon történő áthúzása ugyanis biztosan embert próbáló feladat lesz egy örökmozgó gyereknél.

A ruha anyaga legyen természetes, ha lehet, 100 százalékban puha gyapjú vagy pamut. Figyelj arra, hogy az anyag egyszerűen tisztítható, gépben mosható legyen. A termék címkéjén ezeket az információkat meg fogod találni.

Annak érdekében, hogy elkerüld a baba bőrének kidörzsölődését, sérülését, mellőzd a durva varrású, éles patenttal rendelkező ruhákat. Mindig ellenőrizd belül is a terméket, minden legyen puha, kényelmes és biztonságos. Egy gyártó, amely ad magára, az nem csak a külsőségekkel fogja felhívni magára a figyelmet.

Egy jó babaruha strapabíró. Bírnia kell a mosást, a folttisztítást, a csúszás-mászást, nem szabad, hogy bolyhosodjon. Csak gondolj bele: lehet, hogy az a ruha, ami ma a csemetéden van, évek múlva a kistestvérét fogja kiszolgálni. Így mindig ellenőrizd az anyag minősége mellett a varrás igényességét is.

Fontos-e a divat?

Örök téma, hogy a baba divatos öltöztetése végül is mi célt szolgál? Tény, hogy egy három hónapos csöppségnek nem igazán van még fogalma az őt körülvevő világról. Hát még a rugdalódzója színéről. Ettől függetlenül azonban miért ne lehetne egy kényelmes, megfizethető ruhadarab divatos? Miért baj az, ha a csemete öltözete az anyukának is tetszik?

Egy dologra azonban kiemelt figyelmet kell fordítani. Soha ne menjen a divatos kinézet a biztonság rovására. Nézzen ki bármennyire vagánynak, trendinek egy mellény, egy body, ha bármi kockázata van annak, hogy a gyermek sérülhet benne, vagy viselésével egészsége veszélyben van, ne vedd meg!

Szerencsére ma már kizárólag szigorú minőségellenőrzésen átesett babaruhákat engedélyeznek forgalomba hozni. Ehhez azonban a te gondosságodra is szükség van: csak olyan helyeken vásárolj ruhát gyermeked számára, ahol az öltözék származása visszakövethető.

Ezt pedig érdemes igen komolyan venni. Csak egy példa a sok közül: A nem megfelelő színezőanyagok használatával olyan veszélyes anyagok kerülhetnek a gyermekruhába, melyek még az alapos mosást követően sem távoznak. Noha a mosás során történő színeresztés önmagában nem jelenti azt, hogy káros a gyermek szervezetére nézve, mindenesetre a minősége hagy némi kívánnivalót maga után.

Ha tehát úgy érzed, hogy egy csemetédnek szánt ruhadarab nem megfelelő minőségű, úgy csak azért, mert divatos, ne vásárold meg. Ha pedig igazán tudatos vásárló szeretnél lenni, akkor nyugodtan jelentsd a kétes minőségű terméket a fogyasztóvédelmi hatóságnak. Ezzel pedig nem csak saját gyermekedet óvhatod, de gondoskodhatsz arról is, hogy más háztartásba se kerüljön olyan ruha, melynek viselése veszélyeket hordoz magában.

Vélemény, hozzászólás?