Milyen ruhát válasszak a gyermek különböző korszakaiban?

Az, hogy milyen ruhába öltözteted a gyerkőcöt sokszor a pénztárcád választása. Egyes kismamák inkább gyakrabban mosnak, és azt vallják, hogy legyen kevesebb babaruha odahaza, de azok kiemelkedő minőséggel rendelkezzenek. Mások úgy gondolják: biztos, ami biztos, inkább legyen a szekrényben több szett. Mi a legjobb választás az egyes korszakokban, milyen ruhát húzzak a csemetémre és mikor?

Mivel a gyermekek nem egyszerre nőnek, nem egyszerre kezdenek el szépen enni, és csúszni-mászni, így nagyon nehéz – ha nem lehetetlen – a ruhatípusokat konkrét korhoz kötni. Kereskedő legyen a talpán, aki rámutat egy rugdalózóra, majd azt mondja, hogy ez a gyermek 0-6 hónapos koráig megfelelő lesz. Nem is beszélve arról, hogy a babák roppant gyorsan nőnek, sok csöppség egyszerűen átugorja az újszülött méretet, és rögtön a 3 hónapos, illetve a 3-6 hónapos méretezést igényli.

Teljes joggal mondhatnád, hogy egy body megfelel a kiságyban való tartózkodáshoz, majd egy ugyanolyan a földön való mászáshoz is. Ez valóban így van, de! Sokkal észszerűbb a csúszkáláshoz egy vastagabb, erősebb anyagú ruhadarabot választani, míg a hason-háton fekvős időszakhoz célszerűbb egy könnyedebb, lazább anyag.

Fő a praktikum

A kezdeti időszakban tehát az öltöztetés vezérlő csillaga a praktikum legyen. Persze, ez a szabály – vagy inkább tanács – nincs kőbe vésve, de sokkal egyszerűbb dolgod lesz a pelenkázás, etetés, stb. során. Számos kismama attól fél, hogy a praktikum a változatosság rovására megy. Magyarán szólva, sivár örökösen egy típusú ruhába öltöztetni a gyerkőcöt.

Ez az álláspont teljes mértékben elfogadható. Azonban ma már olyan széles a paletta a különböző babaruhák kapcsán, hogy nem kell megalkudnod. Mondhatni: praktikum és változatosság kéz a kézben járnak. Figyeld a gyermeked fejlődését, életszakaszait, a kialakult rutint, és mindig ezeknek megfelelően válassz öltözéket neki.

Öltöztetési tippek

Hidegebb idő: 23-24 Celsius fok alatt a baba réteges öltöztetést igényel, ami melegen tartja őt. A legoptimálisabb, ha a pelenka felett hosszúnadrágot, kispulóvert, de leginkább egy könnyen feladható bodyt, rugdalózót visel. Ezen felül érdemes egy extra réteg takarót, plédet is ráteríteni.

Melegebb idő: 24 Celsius fok felett lekerülhet az extra réteg a kicsiről.  A tavaszi, nyári, de még a koraőszi időben is fokozottan figyelj a napégésre! A baba bőre ugyanis sokkal vékonyabb, sokkal érzékenyebb, mint egy felnőtté, így pillanatok alatt megtörténhet a baj a tűző napon. Gondoskodj a megfelelő öltözékről és az árnyékról!

Szoktatás: Nem tagadom, az első időkben nem lesz könnyű dolgod, amikor a gyerkőcöd ruhatárában lecserélsz egy típust. (Például a bő rugdalózót nadrágra és pulóverre, mellényre cseréled.) A baba nem csak az ellen fog küzdeni, hogy a pulóver hosszú, szűk ujján keresztül kell dugja a kis kezét, de maga a változtatás sem lesz túlzottan ínyére.

A csecsemők nem szeretik a ruha anyagának húzódását, illetve szorítását a bőrükön. Mindkettőtök számára megkönnyíted az öltöztetést, ha a felsőruházatot az öledbe ültetve, míg az alsóruházatot a gyereket hátra fektetve adod fel.

Játékos öltöztetés: Végezetül pedig egy jótanács. Érdemes már a kezdetekben kialakítani a játékos öltöztetés rítusát. Minden alkalommal, amikor átdugod a gyermek egy testrészét a ruházaton, kérdezd meg: Hol van a baba feje?, Hol van a baba keze? Ezzel a kis turpissággal nem csak a testrészeit tanulja meg, de ahogy idősödik, a mozdulat automatikussá is válik, és magától fogja keresztül dugni a testrészeit a ruhákon.

Vélemény, hozzászólás?