Pro és Kontra – Használt gyerekruha

A minap vásárlás közben felfigyeltem rá, ahogy két anyuka a használt gyerekruha előnyeiről és hátrányairól folytatott társalgást. A kasszánál kanyargó, végeláthatatlan sorban egyikük vérmesen védelmébe vette, a másik elutasította a másodkézből származó gyermekruhákat. Vérre menő vita azért persze nem alakult ki, mindenesetre elég határozottak voltak az álláspontok. A mai írás apropóját ez a beszélgetés adta.

Gyakorló szülő legyen a talpán, aki naprakész tud lenni a gyermekruha terén. Divat, fazon, varrás, anyag – hogy csak néhány szempontot említsek az őrületesen nagy piac kínálatából. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) a szülőkben felmerül, hogy a vadonatúj öltözék helyett megpróbálkoznak a használt ruhával.

Mire érdemes odafigyelni, ha úgy döntesz, hogy úgynevezett second hand ruhát választasz csemetéd számára?

Érvek a használt gyerekruha mellett

Ahogyan fentebb is említettem, a piacon számtalan féle-forma öltözéket választhatsz a gyereknek. Ez azt is jelenti, hogy a használt ruha kereskedésekben is széles palettáját találod a termékeknek. Nem kell tehát azon aggódnod, hogy az itt vásárolt holmi divatjamúlt, avítt vagy régimódi lesz.

Nem mellékes szempont ugyanakkor, hogy a használt ruha boltokban kapható termékek ára töredéke az újaknak. Ez pedig elég jelentős pénztárca kímélő megoldás. (Épp ezt hozta legfőbb érvként a bevezetőben említett hölgyek egyike. Elmondása szerint akár több tízezres is lehet a különbség a két vásárlási mód között.)

Gyermeked egy bizonyos korig még biztosan nem tudja eldönteni, hogy a legutolsó párizsi divat szerinti felső van-e rajta. Ne legyenek kétségeid, el fog jönni az az idő, amikor csak kapkodod a fejedet: csemetéd hogyan öltözködik, mit vesz magára, miben képes kimenni az utcára? De ez még nem az a korszak, most még te döntesz az öltözetéről.

Ha új a ruha, ha másodkézből való, a gyerek egy szempillantás alatt kinövi mindkettőt. A lurkók félelmetes sebességgel nőnek, néha szinte úgy tűnik, hogy heti rendszerességgel van szükségük új cipőre, leggingre, alsóra, felsőre, zoknira és még ki tudja mire. Ebből a tekintetből pedig megfontoltabb döntésnek tűnhet a használt ruha vásárlása.

Érvek a használt gyerekruha ellen

Ha a fentiekben felsoroltam a second hand gyermek termékek előnyeit, akkor most jöjjön pár keresetlen szó a másik oldalról.

Ha probléma akad a termékkel, nem nagyon van lehetőséged reklamálni, cseréltetni, illetve az árat visszakövetelni. Előfordulhat, hogy már az első mosást követően felfeslik az anyag, vagy a te általad választott hőfokon összemegy. Ilyen esetekben nincs más, mint hogy lenyeled a békát. Lássuk be, a használt ruha vásárlás kissé lutri.

A kölykök imádnak csúszni-mászni, a legváratlanabb pillanatban összekenni magukat valamivel. Így számítanod kell rá, hogy a megvásárolandó ruhadarabok már jó néhány tisztításon keresztül mentek. Mindez pedig azt jelenti, hogy az anyaguk már nem feltétlenül olyan strapabíró, mint az újé. Előfordulhat, hogy a használt öltözéket gyakrabban kell cserélned, mintha újat vennél.

Az olcsó ma már nem mindenhol annyira olcsó. Kétségtelen, hogy egyes használt ruha kereskedésekben potom pénzért egyenesen kincsekre lehet bukkanni. A kereslet azonban vérszemet adott a legtöbb vállalkozónak, így előfordul, hogy a second hand termékek ára már-már az újakéval vetekszik.

Bárhogy is döntesz a vásárlás során, akár az új, akár a használt gyermekruhákat részesíted előnyben, egyet mindig tarts szem előtt. Az első viselést kivétel nélkül előzze meg egy alapos mosás. Soha nem tudhatod ugyanis, hogy a ruhadarab milyen raktárban porosodott, illetve hogy milyen színanyagot enged ki magából.

Vélemény, hozzászólás?