Tartani kell-e a műszálas ruháktól?
Tagged Tags:

Számtalan fórumon olvashatjuk, hogy a műszálas ruha rossz, nem megfelelő gyermekünk bőrének, sőt, ártunk vele. Gyakorlatilag egyetlen jó tulajdonsággal sem rendelkezik a természetes anyagból készült öltözettel szemben. Valóban minden tekintetben jobb a pamutból készült ruhanemű?

Leginkább gyakorló szülők körében képezi örök vita tárgyát, hogy a természetes vagy a szintetikus anyagokból készült öltözet megfelelőbb-e a gyermeknek. Tény, hogy a természetes alapanyagokból előállított darabok számos pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek, azonban álljon itt öt alapvetés a műszálas ruha védelmében, ami kissé tovább árnyalja az összképet.

1; Nagyszerűen tartja a hőt

Különösen a téli, hideg időkben lehet kitűnő választás a műszálas póló, pulcsi. Ez az anyag ugyanis remek hőszigetelő képeségekkel rendelkezik, ami a zord időkben való kinti tartózkodáshoz optimális választás.

A jól záró műszálas ruha viselésével elkerülhető a nehéz, többrétegű öltözködés is, ami gyakran a szabad mozgást is akadályozza.

2; Nem szívja a vizet

A műszálas viselet következő előnye a vízállóság. A természetes anyagokból készült ruhadarabokkal ellentétben a műszálas öltözet nem szívja be a nedvességet, így kitűnő választás a mozgáshoz, sportoláshoz. A nagy sportszergyártó márkák épp ezért tudatosan választják a műszálat termékeik előállításához.

3; Olcsó

Legalábbis költségkímélőbb, mint a természetes anyagból készült társaik. Ez pedig nem elhanyagolható szempont egy olyan gyerekruhával kapcsolatban, melynek folyamatosan állnia kell a sarat a csúszással, mászással, piszkolódással szemben.

A műszálas ruhák nagyrészt tömeggyártott, futószalagon készült termékek, így valóban nem túl egyediek. Számos szülő gondolkodik azonban úgy a vásárlásnál, hogy a csemetéje még úgysem tud különbséget tenni az egyedi és a tömeggyártott között. Sőt – tartják ők –, ma már rengeteg olyan jó minőségű műszálas termék érhető el a piacon, ami felveszi a versenyt a természetes anyagból készült kihívójukkal.

4; Széles választék

Éppen a tömeggyártási eljárásnak köszönhető, hogy a műszálból készült ruhadarabok széles választékát találjuk a boltok polcain. Ezer és egy méretből, színből és fazonból válogathatunk a gyermeknek.

Mindez sok esetben nem mondható el a természetes anyagból készült öltözékekről, ahol a kis kézműves vállalkozások sok esetben nincsenek felkészülve a tömeges piaci igények kiszolgálására.

5; Nem gyűrődik

A műszálból készült ruhadarabok túlnyomó része nem igényel vasalást a mosást követően, elég nedvesen felrakni a szárítóra azokat.

Itt érdemes azonban felvetni, hogy a vasalást könnyítő, gyűrődésmentes eljárások során gyakorta vegyszer kerül felhasználásra, ami nem épp praktikus, ha kapcsolatba kerül a gyerkőc bőrével. Az ilyen technológiával készült, közvetlenül a bőrrel érintkező ruhákat inkább hagyd a boltok polcain.

Jól látható tehát, hogy a műszálas öltözetnek is megvannak a maga előnyei. Egy kis odafigyeléssel, a címke elolvasásával, némi vásárlói öntudattal felvértezve nem okozhatnak gondot ezek a termékek. Noha nem kell rettegésben élni a műszál miatt, a nylon ruhaneműket érdemes továbbra is messze elkerülni. Amellett, hogy légáteresztő képességük a nullával egyenlő, a természetes izzadtságot sem engedik elpárologni.

Ha nem sikerül elboldogulnod az anyag összetételét illetően, kérd az eladó segítségét, illetve tájékozódj a gyártó weboldalán. Az is árulkodó lehet, ha egy gyártóról semmiféle információra nem bukkansz a világhálón.

Vélemény, hozzászólás?