Utazás az újszülöttel 8 hónapos korig
Tagged Tags: , , , ,

Sokan hajlamosak kissé túlaggódni a babával közös utazást a kezdeti időkben. Ez érthető is, a gyakorló szülők – főleg első gyermeknél – leginkább az otthon biztonságában szeretik tudni csemetéiket. Ott minden ismerős, minden kéznél van, az apró-cseprő vészhelyzetek könnyedén kezelhetők.

Ám, ha szem előtt tartasz néhány alapszabályt, akkor nyugodtan kimozdulhattok a babával akár hosszabb utakra is. Persze ez nem azt jelenti, hogy az első utatok egy influenzásokkal teli orvosi váróba vezessen. Amennyiben az útban nincs kockázat a gyermekre nézve, a csecsemők ideális társak a kiruccanásra.

Már csak azért is, mert később sokkal több figyelmet kell majd szentelned nekik: mit szednek fel a földről, mit vesznek a szájukba, mikor melyik úttestre rohannak ki. Szóval élvezd az időt, mert ha a gyerkőc egyszer elkezd járni, onnantól jó ideig agyrém lesz az utazás.

Egészség és biztonság az utazás során

Készülj fel előre az útra. Készíts össze egy olyan elsősegély dobozt, melyben a legszükségesebb kellékek és felszerelések megtalálhatók. Ha a babának szüksége van gyógyszerekre (még ha csak alkalomszerűen is), azokat se felejtsd ki belőle.

Murphy törvénye szerint biztosan akkor fog rájönni a gyerekre a nagyinál az asztmás roham, amikor nincs nálad a gyógyszer.

Mentsd el a telefonodra a baba legfontosabb egészségügyi információit. Írd fel a csöppség vércsoportját, esetleges gyógyszereit, allergiáit, a kezelőorvosa nevét, elérhetőségét. Így ha szükség lenne rá, minden azonnal kéznél lesz.

Készülj fel az időváltozásra. Mindig legyen nálad megfelelő ruha, ha hirtelen lehűlne vagy felmelegedne az idő. Kerüld a tűző napot, adj a babára napvédő kendőt, sapkát. Tavasztól őszig használj naptejet, még ha te magadon úgy is érzed, hogy nem túl erős a nap. Ha lehet, kerüld az aeroszolos készítményeket, mert a permet könnyen a gyerek szemébe, szájába kerülhet.

Mielőtt elindultok, mindig ellenőrizd az autóban a gyerekülés és a biztonsági öv megfelelő rögzítését. Használj ablakra tapasztható árnyékolót azon az oldalon, ahol a gyerekülés elhelyezésre került. Ez megvédi a baba testét a túlhevüléstől, a szemét pedig az UV sugárzástól, erős fénytől.

A hordozható gyerekülés abban az esetben is praktikus választás lehet, ha tömegközlekedéssel utaztok. Ezek az eszközök ugyanis nagyon masszív anyagból készültek, így plusz biztonságot nyújthatnak a baba számára.

Szükséges ételek, italok, elmaradhatatlan eszközök

Szoptatós anyukáknak a dehidratáció elkerülése érdekében érdemes lehet extra folyadékkal készülni az útra. Optimális csak annyi élelmiszert bekészíteni a gyermeknek, amennyire az úton szüksége lehet. (Megérkezés után pedig bevásárolni.) Ezzel elkerülheted, hogy az útra pakolt étel megromoljon, eltörjön vagy bármi baja legyen.

Csomagolj elegendő pelenkát az útra. Készülj fel a közlekedési dugókra, késésekre is, így nem árt, ha néhány plusz pelenkát is bedobsz a táskába. Készítsd be néhány kukazsákot, amibe a használt pelenkákat, törlőkendőket, morzsát, stb. dobhatod.

Ne felejtsd el a gyermek kedvenc játékait sem, egy-kettőt érdemes a kezed ügyében tartani, ha szükség lenne rá.

Ha szállodába, apartmanba mentek, mindig érdeklődj előzetesen a helyi viszonyokról. Kérdezd meg, hogy van-e kiságy, hűtő-fűtő klímával rendelkezik-e a szállásadó, bababarát-e a vendéglátóhely. Térképezd fel a környéket, nézz utána, hogy kaphatók-e a közeli üzletekben a csöppség számára szükséges táplálékok, tisztasági kellékek. A gondtalan utazás kulcsa nem más, mint a megfelelő és gondos előkészület.

Vélemény, hozzászólás?